Cem Akar
Cem Akar
Administrator
Bir Ömre Yetmeyecek Kadar Hobim Var
|
 |
« Yanıtla #45 : Şubat 04, 2009, 04:55:07 ÖÖ » |
|
Marşandiz
Erkut bey,
Elektronikçiye giderek Mehmet abinin söz ettiği "10 mikro farad, 25 volt elektrolitik (kutuplu) kondansatör" ü alıp şemada görüldüğü gibi lehimleyebilirsiniz. Yalnız bu kondansatörün yüksekliği fazla gelirse yatık duracak şekilde lehimlenebilir. Bir de bu kondansatörün (+) ve (-) kutuplarına dikkat edilmeli, üzerindeki çizgi ile işaretlidir (teori bilmesem de geçmişte birkaç pratik devre yapmıştım).
Kamil
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cem Akar
Cem Akar
Administrator
|
 |
« Yanıtla #46 : Şubat 04, 2009, 04:55:31 ÖÖ » |
|
Abdusta
Vagon aydınlatması ray ve kupler baglantısı
Kullanılacak malzeme :Marklin 4131-32-33 kodlu yolcı vagonları aydınlatma kiti 7329 Vortex dekoder opsiyonel Roco kuplor 40435 kod muhtelif renk kablo aydınlatma kiti
Anlatım birazdan
saygılar a.usta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cem Akar
Cem Akar
Administrator
|
 |
« Yanıtla #47 : Şubat 04, 2009, 04:56:15 ÖÖ » |
|
şekildeki gibi kuplor kablo baglantıları yapılarak vagona yerlesştiriniz.
Daha sonra alt baglantıları yapılır
İstenirse dekoder baglantısnı yaparak hazır aydınlatma kitine baglarız
Zaten resimler durumu anlatıyor
kolay gelsin saygılar a.usta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cem Akar
Cem Akar
Administrator
|
 |
« Yanıtla #48 : Şubat 04, 2009, 04:56:39 ÖÖ » |
|
Lokomotif
Ustam selam,
5, 6, ve 7. resimlerde bir Roco ve bir Marklin pabuç görünüyor. Roco papuç kablo lehimlemek için mi dağıtıldı? Tekrar toplarken Japon yapıştırıcı ile bir işlem yaptınız mı?
Saygılar,
Cem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cem Akar
Cem Akar
Administrator
|
 |
« Yanıtla #49 : Şubat 04, 2009, 04:57:29 ÖÖ » |
|
Abdusta  roco papuc kodu 40065 markline opsiyonel kullanabilirsiniz veya &cı resimdeki ust yayı markline monte ederseniz yapıtırıcının işaret ettigi yayın ucunu hafif yukarı kırarak japonla marklin alt yaya yapıstırınız. Buradaki espri herbirini tek tek kullanabildiginiz gibi regal marka malıda kullanın neden 5 lira veresiz kullanın roco paleti saygılar a.usta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cem Akar
Cem Akar
Administrator
|
 |
« Yanıtla #50 : Şubat 04, 2009, 04:58:02 ÖÖ » |
|
Lokomotif Ustam selam, Normalde Regal delikanlıyı bozar  ama bunlar "Silent Pick-up Shoe" dediklerinden herhalde - daha az ses yaptığı iddia ediliyor. Gerçek payı var mı acaba? Saygılar, Cem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cem Akar
Cem Akar
Administrator
|
 |
« Yanıtla #51 : Şubat 04, 2009, 04:58:28 ÖÖ » |
|
de22000
sayın austa, benim tren sistemim analog olduğundan , size dijital sistemler hakkında merak ettiğim birşeyi sormak istiyorum, dijital sistemlerde lokomotif henüz hareket etmeden farı yanabiliyor, analoglarda ise akım artıkça farın parkalığı artıyor, sonuçta akımı raylardan aldığına göre loko hızlanmadan farı nasıl yanabiliyor veya lokomotifler ayrı bir uzaktan kumandaylamı kontrol ediliyor? saygılarımla ömer
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cem Akar
Cem Akar
Administrator
|
 |
« Yanıtla #52 : Şubat 04, 2009, 04:58:55 ÖÖ » |
|
Abdusta
Ömer bey
Kısaca olay şu raydaki akım 15 volta çıkıncaya kadar ledler yanmayacaktır. size tavsiyem lokolarınızı digitale cevirmeye baslayınız saygılar a.usta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cem Akar
Cem Akar
Administrator
|
 |
« Yanıtla #53 : Şubat 04, 2009, 05:05:26 ÖÖ » |
|
Marşandiz
Ömer bey,
Sorunuzun kontrol yönü ise şu şekilde. Dijital sistemde rayda her zaman sabit bir voltaj bulunuyor. Lokomotif üzerindeki elemanların çalışması bu voltajdaki değişime bağlı değil. Örneğin lambanın yanıp sönmesinin komutu bir bilgisayar kodu ile ray üzerinden decodere, oradan da lambaya gönderiliyor. Bu nedenle komutu veren dijital kumanda, alan ve uygulatan decoder oluyor. Rayda sürekli sabit voltaj bulunduğundan lamba komutu aldığı her an yanabilir-sönebilir, lokomotifin yürümesi şart değil. Aynı şekilde motor ve diğer fonksiyonlar da bilgisayar kodu ile yönetiliyor.
Bence tıpkı telefon hattı üzerinden internet bağlantısı kurmak gibi birşey. Kamil
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cem Akar
Cem Akar
Administrator
|
 |
« Yanıtla #55 : Şubat 04, 2009, 05:06:19 ÖÖ » |
|
de22000
verdiğiniz bilgiler için herkese tşk., dijitalin mantığını anlamak istemiştim hakikaten çok güzel özellikle geniş ölçekli kurgularda dijital şart gibi gözüküyor , benim kurgumda herşey tcdd mantığı ile çalışıyor yani trenler birbirine sürekli yol verdiği için dijitale geçmeme şuan için çok gerek olduğunu sanmıyorum, daha önce kurgumun çeşitli kesitlerini gösteren resimleri foruma eklememe rağmen sanıyorum kurgumun tam bir görünüşüne ait foto çekmemiştim busebeble kurgumun çok kaba bir çizimini gönderiyorum ömer
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|