Selamlar,
Üyelerimizden Bülent Uzunkaya'nın (HAKSAN) özel mesaj ile sorduğu soruyu, birçok arkadaşımızı ilgilendirebileceğini düşündüğümden, buraya aktarıyorum:
Marklin katener direklerini ben dcc kurgumda kullanabilirmiyim.analog ac veya dc sistemlerde katenerden elektrik alarak lokoları yürütebiliyoruz.acaba dijital sistemdede dekoder takılı lokoları katenerden elektrik alarak yürütme şansımız varmı?varsa bunun açıklamasını yaparmısınız?
Dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım, elbet diğer arkadaşlarımızın da söyleyecekleri veya varsa düzeltecekleri şeyler olacaktır.
Kısa cevap; evet, Märklin katener sistemini her türlü kurguda kullanabilirsiniz. Katener sistemlerinin fonksiyon olarak birbirlerinden hiçbir farkı yoktur. Ancak Märklin katener sistemi (özellikle eski sistem) diğerlerinden çok daha pratiktir. Märklin'in eski sistemi görsel olarak çok gerçekçi olmasa da, fonksiyonel bir katener sistemi istiyorsanız, kurulumu (özellikle izole bloklar oluşturmak konusunda) ve işletilmesi en pratik sistemdir.
Ve evet, digital sistemde de lokolarınızı katenerden elektrik alarak yürütebilirsiniz. Üstelik böyle bir sistem size raylardan tamamen bağımsız ikinci bir sistem (ayrı besleme ve kumanda ile) kurma olanağı verir.
İşin en önemli ve hayati kısmı iki sistem (raylar ve katener) arasında tam bir izolasyon sağlanmasıdır (yani iki sistemin pozitif "+" uçları birbirleri ile hiçbir şekilde temas etmemeli), aksi halde loko ve kumandalarınız zarar görebilir.
Böyle bir kurgu oluşturmak için her iki sistemin beslemelerinin eksi (-) uçlarını birleştirip raylardan birine, bir sistemin pozitif (+) ucunu raylara, ve diğer sistemin pozitif (+) ucunu katener sistemine bağlamanız yeterli olacaktır.
Ancak hemen uyarayım; 2 ray sistemlerde fonksiyonel havai hat uygulaması son derece zordur, ciddi mühendislik çalışması gerektirir. Burada karşılaşacağınız bazı problemleri analog sistemdeki bloklama mantığı ile aşabilirsiniz. Havai hatta bloklama yapabilmek için eski Märklin sistemi en uygunudur; tüm aparatları hazır bulabilirsiniz.
Benim şimdilik düşünebildiklerim bu kadar. Ama eksikler olabilir; tamamlayan olursa sevinirim.
Cem.