TRm - Türk Ray modelcileri (Turkish Railroad modellers) :: Forum click for English Türkçe için tıklayın TRm Türk Ray modelcileri
Eylül 06, 2010, 04:54:37 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ben Murat Ergen  (Okunma Sayısı 464 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
katar
model trenci

« : Ocak 03, 2010, 06:49:56 ÖÖ »

slm ismin murat ergen ticaretle uğraşıyorum. geçtiğimiz kurban bayramı sigarayı bıraktım.ve kendime bir uğraşı bulmam gerekiyordu.bende treni seçtim. hepsiburada dan bazı ürünler aldım. bazılarını bilerek bazılarını bilmeden. 4 adet setim oldu.3 marklin biri farklı bir marka.
bir çokta ray .ve bazı figürler. ama nasıl çalıştıracağımı bile bilmiyorum.hazır set almadığıma pişmam oldum. konya altında dublex bir dairem var. dublexi gece kodu.yani iskanı yok. şimdilik kullanamıyorum amaonun bir odasına bu setleri kurmak istiyorum. sizinle tanuışmak ve bilgi alış verişi yapmak isterim.
GOKHAN OZKAN
model trenci

« Yanıtla #1 : Ocak 03, 2010, 06:51:26 ÖÖ »

Hoş Geldin arkadaş aramıza
« Son Düzenleme: Ocak 03, 2010, 06:51:47 ÖÖ Gönderen: GOKHAN OZKAN » Logged
marklinfan
Ayhan Gürüney
Administrator

« Yanıtla #2 : Ocak 03, 2010, 08:46:41 ÖÖ »

Murat Bey aramıza hoşgeldiniz.

Bu merakın boş kaldığınız her dakikada aklınız meşgul edebilecek bir yanı var.
Gerçekten isabetli bir seçim olmuş.
Evde kasvet bastığı zaman soluğu masa başında alın, balık tutmak gibi... Zamanın nasıl
geçtiğini unutuyorsunuz.

Fakat haklı olarak doğru başlama ve fazla hayal kırıklığı yaşamadan yola çıkmak önemli.
Size tavsiyem ; elinizde ki envanteri olabildiğince fotoğraflayarak bizlerle paylaşmanız.
Böylece sizin stoğunuz hakkında  analog-digital, c-ray, m-ray gibi bir dolu ipucuna
vakit kaybetmeden ulaşmış oluruz. Varsa eksiklerinizi görmüş oluruz.

Böylece size ihtiyaç duyduğunuz konularda yardım etme veya önerilerde bulunmak
isteyenlere kolaylık sağlamış olursunuz.

Umarız her şey umduğunuzdan daha iyi olur.

Ayhan
katar
model trenci

« Yanıtla #3 : Ocak 12, 2010, 06:24:51 ÖÖ »

ray envanterimi cıkardım bunlar ile nasıl bir diamora yapabilirim.
1      Analog Kontrol Ünitesi (o - b - l girişli)
32   G   Düz ray
6   B   Düz ray 12P
1   M   Düz ray 2P
1   N   Düz ray 4P
2   A   Düz ray 6P
1      Düz ray 9cm lik -Kuplör Ayırıcı - Yandan ikaz lambası bağlama girişili
3   O   Düz ray 9P
4      Düz ray ELEKTRİK GİRİŞLİ
3   K   Makas ray  SOL ELEKTRİKLİ
3   E   Makas ray 3 SAĞ ELEKTRİKLİ
1   E   Makas ray MANULE KONTROL SAĞ
1   K   Makas ray MANULE KONTROL SOL
2      Stop ray
2   L   Viraj ray
3   C   Viraj ray 1/2
1   D   viraj ray 30 derece
75   F   Virajlı ray 30derce
1   X   X ray

* MARKLIN-HO-3-Ray.jpg (57.37 KB, 640x480 - Görüntüleme: 21 kez.)

* MARKLIN-HO-3-Ray2.JPG (61.52 KB, 640x480 - Görüntüleme: 24 kez.)
lokomotif
Cem Tekin
Administrator

« Yanıtla #4 : Ocak 12, 2010, 07:23:24 ÖÖ »

Murat bey merhaba,

Şu konudaki linke gözatın, ilk sıradaki kitapların tamamı kurgu planları içerir.

Cem.

3 ray: Märklin CS2 + MS, pek yakında C-ray! - 2 ray: CS2 + Trix MS, C-ray - her dönem - TCDD, SBB, K.Bay.Sts.B, DRG, DB
marklinfan
Ayhan Gürüney
Administrator

« Yanıtla #5 : Ocak 12, 2010, 08:27:17 ÖÖ »

Merhabalar,

Başlangıç için yeterli sayıda rayınız varmış.

Üç adet makasınız ile bir oval ve içinden çapraz geçiş ile bir de kör hat oluşturabilirsiniz.
Makaslarınız kablolarını uzatmanız ve uçlarına da gerekli konnektörleri bağlamanız gerekir.
Umarız mavi makas kontrol kutusuda vardır. Makasları ellede değiştirebilirsiniz.

Umarız tez vakitte canavarları yürürken görürüz. Gerisi sadece zaman meselesi.

Kolay gelsin.

Ayhan

katar
model trenci

« Yanıtla #6 : Ocak 12, 2010, 02:24:44 ÖS »

ben ne analog bir set çalışır vaziyette gördüm nede dijital. elimdekileri bile çalıştıramadım. ama ilk önce diaromayı yapmak istiyorum. diaroma yapanların yapmış oldukları şekilleri ve yapılış şekillerini inceledim.daha çok ahşap ağırlıklı çalışmalar var. tek katlı yapılanlar raylarala buğulmuş görünümü veriyor. ben ponza taşından beyaz çimento ile karışından oluşan ve binalarda ses su ve ısı yalıntımda kullanılan bir mazemeden yapmak istiyorum.bu malzeme hen kolay işlenebiliyor ve çok hafif bir malzemedir.delikli gözenekli olması doğal bir görünüm sağlıyor.içine renkli toz boya katarak istediğniz zemin rengini elde edebiliyorsunuz.strafordan hazırlayacağım tünelleri daha sonra ponzaile tüm yüzeye değişik şekiller vererek diaromaya başlayacağım.rayların geleceği yerleri daha sonra zımra ile düzelterek yerleştirmeyi planlıyorum. dioramnın her yeri eyri buyru olacak.bir obje yerleştireceksem yerleştireçeğim yerin zımparalamak suretiyle işleme devam edeceğim.tabiyatta böyle değilmi.daha doğal bir görünüm sağlayaçağımı düşünüyorum.birde kara trenden vaz geçmem.benim için tren kara trendir.makasların konum değişitmesini ise elektronik bilgimide katarak söyle yapmayı düşünüyorum.trenin ön alt kısmına küçük ve güçlü bir mıknatıs yerleştirmeyi, makasların belli bir mesafe önüne reed kontak dediğimiz.mıknatıstan etkilenerek kontağını kapatan roleleri kullanarak trenin geliş yönüne göre makası değiştirmeyi.belli noktarada rayların elektrik akımını keserek özellikle viraj gerişlerinde buralara ön direnç kullanmayı ve trenin hızını kesmeyi.böylelikle ben hiç müdahale etmeden tren kendiliğinden hızlanıp yavaşlayacak ve makasları değiştirecek.diromanın büyüklüğüne göre 2 veya 3 katar birbirlerine hiç çapmadan belli bir düzergahta ilerlemelerini sağlayabileceğimi düşünüyor ve hayal ediyorum.
abdusta
vs

« Yanıtla #7 : Ocak 13, 2010, 12:27:59 ÖÖ »

Murat bey

Bu bir hayal degil

daha once denendi ve başarıldı ,Otomosyanda trenleri durdurmak için Bloklama ve tekrar çalışmaları için tetikleme konularını
araştırmanız yeterli olacaktır.
Dogru yerde,dogru zamandasınız

kolay gelsin

saygılar
A.Usta
katar
model trenci

« Yanıtla #8 : Ocak 18, 2010, 01:55:28 ÖS »

bir konuda takıldım.yardımınıza ihtiyacım var. tırmanma eğim açısı ne kadar olmalı ve tranama mesafesi en falam ne kadar olmalı.
otarhan
Okan Tarhan
Administrator

« Yanıtla #9 : Ocak 19, 2010, 12:02:22 ÖÖ »

Forumda arama yaparsanız bu konu ile ilgili kısmı görürsünüz: http://marklinciyiz.biz/forum/index.php?topic=1536.0

Ben bu eğim konusunun biraz da eğimi tırmanacak modele bağlı olduğunu düşünüyorum. Eğer patinaj tekerleği varsa modeller daha eğimli bölgeyi tırmanabiliyor. Ama soru en gerçekçi eğim ise verdiğim linke göz atın lütfen.

Okan Tarhan...
katar
model trenci

« Yanıtla #10 : Ocak 19, 2010, 01:25:39 ÖÖ »

link inceleyince neyi nasıl yapmam gerektiğini daha iyi anladım.gercekcilikten bahsediliyor. biz zaten 1/87 ölçekte çalışmıyormuyuz.11cm lik loko 957 cm gercek ölçüsü. %1 eğim demek 1 metrede 1 cm yani gercekte 87m de 0,87m gercek tırmanmadır.bu matıkla gidersem herşey hada kolay.ağrıdağı yapmak istiyor ve dioramnın zemini deniz seviyesi kabul edersek dağın yükseliği 5137/87=59 metre olmalı
marklinfan
Ayhan Gürüney
Administrator

« Yanıtla #11 : Ocak 19, 2010, 02:24:07 ÖÖ »

Murat Bey selam,

Gerçekçilik kavramı dipsiz bir kuyudur, çoğunlukla üzerinde uzlaşılamayan bölümleri vardır.
Buralara takılmayın, önceliğinizi tren yürütmeye verin. Sonra sonra etrafını düzenlersiniz.

Doğru eğim; kurgunuzda ki loko ve vagonların raylardan çıkmadan, devrilmeden yürüyebildiği
eğimdir. Lütfen "Benim kurgum" bölümünde ki çalışmaları iyice gözden geçirin.
Orada ne kadar yüksek eğimli çalışmalar olduğunu göreceksiniz.

Kolay gele,

Ayhan
katar
model trenci

« Yanıtla #12 : Ocak 19, 2010, 10:04:26 ÖÖ »

ayhan bey rayları döşemeden lokomotifler yürüyüyor.Rayları döşeyebilmem içinde bazı şeyleri öğrenmeliyim.benim acelem yok.mayıs haziranda ayında anca yürüler bu raylarda trenler. düşündüğüm kurgu için 10 metre düzraya ihtiyacım var. kurgu yapacağım odada kışlık odunlar var onların yanıp bitmesi lazım.  SillyBaby gelecek kısada odunlar için başka bir yer lazım. Lips Sealed
marklinfan
Ayhan Gürüney
Administrator

« Yanıtla #13 : Ocak 20, 2010, 12:04:10 ÖÖ »

Murat Bey selam,

BU işi iyi öğrenip iyi uygulamanın püf noktası sabır ve araştırmadır.
Keşke toplantılara katılabilseniz, klavye başında araştırmaktan çok hızlı ve verimlidir.
Maalesef uzaktasınız. Gerçi bir ara orada 2-3 arkadaşımız vardı ama şu aralar pek faal değiller.
Ben de yazın kaldırıp kışın kuruyorum masayı.

Ayhan

katar
model trenci

« Yanıtla #14 : Ocak 20, 2010, 01:50:07 ÖÖ »

daha önce uygulayan oldumu bilmiyorum. 5*4 gibi bir odan var çok büyük değil. bu nedenle rayların odanın içide duvardan tur attırmayı düşünüyorum. duvara 1 veya 2 ray sıgacak kadar bir set yapıp rayları üzerine döşeyeceğim.rayların alt kısmını deniz mavisine üst kısmına dağ manzarası yapmayı düşünüyorum.akdeniz kıyı sahili ğibi antalyadan kaşa kadar gitiğiniz kıyı şeridi havasını vermeye çalışacağım. masadan bu seviyeye 1-1.5 metre yüksetmem gerekiyor. onun için eğim ne olmalıdır diye sormuştum.masamıda antalya koyu gibi yarın ay şeklinde konya altı ve lara plajları ile yat limanı ve kale içini yapmayı düşündüm.
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.476 Saniyede 19 Sorgu ile Oluşturuldu