Merhabalar,
Kurgularımızı yaparken, genellikle, masa ile rayların arasına ses yalıtımı için, mantar, köpük v.b gibi malzemeleri kullanmanın lüks değil, zorunluluk olduğunu biliyoruz, ama gerçekte, bunu ne derecede başardığımızı ya da kullanılan malzemenin, ne dereceye kadar ses yalıtımı sağladığını, diğer deyişle gürültüyü -desibel şiddeti olarak -ne kadar aşağıya indirgediğini tam bilemiyoruz. Bu nedenle, teknik ve bilimsel bir yaklaşımla,bu durumu test etmenin gerektiğini ve doğru sonuca ulaşmak gerektiğini düşünerek, konu üzerinde, bir çalışma yapmaya karar verdim.
Yapılacak çalışma kısaca şu, elde bulunan farklı firmaların rayları kullanılarak sırasıyla, desibel olarak gürültü düzeyleri ölçülecek, Uygulama aşağıdaki şekilde ve sırada test edilecek;
1- Raylar, masa üzerine (yalıtımsız olarak) sırasıyla konulacak ve test lokomuzla, önce düşük, sonra da yüksek hızda raylar da yürütülecek ve çevreye verdiği ses düzeyiyle, yüzeye verdiği (masa ve raya), vibratör-titreşim etkisi,ölçülecek,
Sonuç: Firmaların ürettiği rayların, ne dereceye kadar ses yalıtımı sağladığını , desibel düzeyi olarak ölçmüş olacağız,
2- Rayları, bu kez yalıtım malzemeleri kullanılarak ( mantar , köpük, pvc, alçı v.b gibi), sırasıyla ayrı ayrı, yine aynı şekilde tek tek test lokosuyla, en düşük ve en yüksek hızda oluşacak desibel şiddetleri ölçülecek.
Sonuç: Yalıtım malzemeleri içinde ses yalıtımını, en iyi sağlayanı bulmak.
Yukarıdaki çalışma sonucunda, desibel düzeylerinden elde edilen sonuçlar tablo olarak düzenlenecek, peki bu çok mu önemli ?, belki önemsiz görünebilir, ama kurgularda oluşan , bu seslerin ( vibratör etkisi-titreşim, haberimiz olmadan, çevremizdekileri rahatsız edecek düzeyde olabileceğini de unutmamak lazım.Saygılarımla,
Test edilecek raylardan bazıları; desibel aletiyle ölçülecektir

Serhat PAPİLA