otarhan
Okan Tarhan
Administrator
|
 |
« : Mart 04, 2010, 10:16:08 ÖÖ » |
|
Marklinci arkadaşlarımı kıskandıracak olan DC çalışan bir model ile karşınıza çıkmak üzereyim. DJH Model Loco firması tarafından üretilmiş olan 4-8-2+2-8-4 tekerlek dizilimli S(outh)A(frica)R(ailways) tarafından işletilen E117 numaralı GMA/M Garratt modeli kutusundan henüz çıkardım ve hayrete düştüm. Neden Marklincilerin kıskanacağını da şöyle açıklayayım: Modeli satın aldığımda modelin gövde, su ve kömür tenderlerinin plastik kalıp olduğunu zannederken her bir parçanın, hatta en ufak detaylarının dahi döküm demir olduğunu görünce kafayı yiyordum. Bazı parçalar da pirinçten imal edilmiş. Bu modeli toplamak gerçekten çok zevkli olacağa benziyor. Yapım aşamalarını bu başlıkta sizler ile paylaşacağım. Hatta bu konuda tecrübeli arkadaşlarımdan da yardım bekliyorum. Şimdilik sizlere sitesinden aldığım fotoları iletiyorum. İleriki günlerde biraz toparlandıktan sonra aşama aşama fotolar gelecek.  
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Mart 04, 2010, 10:18:13 ÖÖ Gönderen: otarhan »
|
|
Okan Tarhan...
|
|
|
marklinfan
Ayhan Gürüney
Administrator
|
 |
« Yanıtla #1 : Mart 04, 2010, 11:38:04 ÖÖ » |
|
Sevgili Okan,
Tren ya da temelinde hobi senin ruhunda varmış birader!
Gerçekten seçimlerin muhteşem, tebrik ederim.
Bu metal canavarı görmek için sabırsızlanıyorum.
Ayhan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serhatpa
vs
|
 |
« Yanıtla #2 : Nisan 09, 2010, 01:07:27 ÖÖ » |
|
Okan, selam, Dün akşam, telefon görüşmemizden sonra, senin kitin parçalarını inceledim, dediğim gibi, bana kalsa 1 en fazla 2 gün içinde yapıp sana teslim ederim ( 30 yıllık maketçi ve modelci için sorun değil, hele ki 1000 parçalık puzzle' ı -ki düz renk ve görüntülü değil- , 12 saat gibi kısa bir sürede yapan, takıntılı biri için hiç de zor değil  ). Benim için tek sorun senin kiti : yapım sırasında mı boyayalım, yoksa bittikten sonra mı, kısmı ( eskitme , kirletme v.b gibi). O'na sen karar vereceksin. Benim için MAHSURU YOK, ' Kit yapımı bahane, Sohbet şahane kısmını daha çok sevdiğim için. sen , ne zaman bitsin dersen, ben de o zaman bitiririm. Saygılarımla, Not : Her ne kadar, ben yaparım desem de, senin kit olduğu için, tamamına yakınını, sen yapacaksın, onu da hatırlatırım. Yoksa, benim gibi yapım delisine bırakırsan,işin iş  Bu zevkten mahrum kalmanı istemem. Serhat PAPİLA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
otarhan
Okan Tarhan
Administrator
|
 |
« Yanıtla #3 : Nisan 09, 2010, 03:11:30 ÖÖ » |
|
Selam Serhat, Yardım isterken açıkçası çekinmiştim ama anladığım kadarı ile bu işin ustasına başvurmuşuz zaten. Gerçek ustalar bilirsiniz işlerini sevdikleri için hiç problem çıkarmadan aldıkları işin altından kalkarlar  Dediğin gibi yapımı ben de yaparım ama işin özünde dostluk daha önemli. İstanbul'daki arkadaşlarımıza da güzel fotoğraflar gönderebilirsek ne mutlu bize. Hem ayrıca bu karabulut kovalama işine de acaip katkıda bulunacaksın, bunun için de ayrıca teşekkür ederim. Sevgiler,
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Nisan 09, 2010, 03:35:48 ÖÖ Gönderen: otarhan »
|
|
Okan Tarhan...
|
|
|
marklinfan
Ayhan Gürüney
Administrator
|
 |
« Yanıtla #4 : Nisan 09, 2010, 03:30:30 ÖÖ » |
|
Okan & Serhat Merhabalar,
Hep sizler isterdiniz İstanbul da olmayı, inanın bu sefer bunun toplanmasına şahit olmak için ben Ankara da olmayı istiyorum şimdi.
Bu iş parayla filan olmaz, emek verip göz nuru akıtacaksınız, ne harika yazı çıkar bu çalışmadan. Bu iş ikinizinde kanında var, ortaya bu modelin en iddialı çalışmalarından birinin çıkacağına eminim.
Bize beklemek size çalışmak düşer, haydi kolay gelsin.
Ayhan
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Nisan 09, 2010, 03:41:41 ÖÖ Gönderen: marklinfan »
|
|
|
|
|
serhatpa
vs
|
 |
« Yanıtla #5 : Nisan 09, 2010, 03:47:49 ÖÖ » |
|
Okan , selam Dediğin gibi yapımı ben de yaparım ama işin özünde dostluk daha önemli. İstanbul'daki arkadaşlarımıza da güzel fotoğraflar gönderebilirsek ne mutlu bize. Hem ayrıca bu karabulut kovalama işine de acaip katkıda bulunacaksın, bunun için de ayrıca teşekkür ederim.
Doğru söze ne denir. Hem dostlar , ne içindir. Sıkı dostlar, iyi gün, kötü gün ayrımına, hiç bir zaman girmez bile. Hem sana bir şey itiraf edeyim, senin kit, plastik metal karışımı (melez) olsaydı, ciddi olarak bu işe girmezdim, yıllardır plastik maket yapmaktan gına gelmişti. Hocam bu arada, sende de, ne stok varmış, ben hangi malzemeyi sorsam, yok yok. Gel işi mişi bırakalım, imalata geçelim  , Ahaa, Ayhan'da buradaymış  Selam Ayhan, hocam kusura bakma, bu sefer İstanbul olarak, sizi tribünlere alalım.  Aklıma gelmişken, bunun dışında ayrıca bir sürpriz var ki, o' nu da bu iş tamamlandığında, topluca görüntüleyeceğiz. Boya işine gelince, bilinen ezberlerin dışında, bir teknikle bu işi yapacağız ( Ne de olsa Tufan Ağabey'den huy kaptık - teknik ( mühendis) adam, Saygılarımla, Not : Ayhan, bu bile aslında, dönüm noktası, her zaman dediğim gibi, arkadaş, bu firmalar, T.C.D.D lokolarını üretmiyorsa, al eline malzemeyi, planı, krokiyi, kendin yap diye, beni biliyorsunuz, benim yolum bu yönde. Serhat PAPİLA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
abdusta
vs
|
 |
« Yanıtla #6 : Nisan 09, 2010, 04:02:56 ÖÖ » |
|
Serhat selam
Bir Kaynak lehim ustasından dogru teknikle dogru bir modeli yapmak tam senin profesyonelliğine yakışırdı oylede olmuş
Ancak Okanında belli aşamalarda size yardım ederek takım katkısında bulunacagını tahmin ederek,bedavacılık yapmayacagından eminim.
Her aşamada fotograflanmasıda yerinde olacak,uhu ile yapıştırıp yapmaya çalışanlara güzel örnekler oluşturacaktır.
Eskitme ve Plaket hususunda takımınızın elamanı olarak hazır oldugumu beyan eder,kolay gelsin diyorum.
Saygılarımla A.usta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serhatpa
vs
|
 |
« Yanıtla #7 : Nisan 09, 2010, 04:29:17 ÖÖ » |
|
A.Usta, selam, Ancak Okanında belli aşamalarda size yardım ederek takım katkısında bulunacagını tahmin ederek,bedavacılık yapmayacagından eminim.
Daha önceki mesajımda belirttiğim gibi, işin % 80' ni ni Okan yüklenecek, doğrusu da bu,ben ancak haftasonları, müsait olduğum zamanlarda, yapıma katılacağım, ara ara devreye girip, yapım sırasında, kullanılacak veya kullanılabilecek teknikleri, kendisiyle paylaşacağım. Asıl harika iş , boyama da ortaya çıkacak, bu kısım sürpriz. Eskitme ve plaket konusunda da, dediğiniz gibi ellerinizden öperiz.Teşekkürler. Not : A.Usta, son ağaç çalışmanız için, söylenebilecek söz olmadığı için, suskun kalmayı tercih ediyorum.Elinize , emeğinize sağlık. Modelcilik üzerine ne zaman bir kitap yayınlayacaksınız, ben asıl bunu merakla bekliyorum Serhat PAPİLA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
abdusta
vs
|
 |
« Yanıtla #8 : Nisan 09, 2010, 04:54:46 ÖÖ » |
|
Serhat bey
Açıklayıcı bilgiler için teşekkurler
zevkle takip edecegiz.
saygılar A.Usta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lokomotif
Cem Tekin
Administrator
|
 |
« Yanıtla #9 : Nisan 09, 2010, 08:32:20 ÖÖ » |
|
Okan, Yine gözünü çıkartmışsın; eminim çok zevkli bir çalışma olacak. Ama ben derim ki; böyle acaip malzemeler alıp milletin kanına girme, bunlardan bulmak insanı helak eder. Bir de; bu Garrat'ın hikayesi neymiş öğrendin mi?  Görüşürüz, Cem.
|
|
|
|
|
|
3 ray: Märklin CS2 + MS, pek yakında C-ray! - 2 ray: CS2 + Trix MS, C-ray - her dönem - TCDD, SBB, K.Bay.Sts.B, DRG, DB
|
|
|
otarhan
Okan Tarhan
Administrator
|
 |
« Yanıtla #10 : Nisan 09, 2010, 08:57:57 ÖÖ » |
|
İşte adminimiz de çıktı ortaya. Ben demiştim Cem bunlara dayanamaz diye! Ama adamcağız da haklı bu kadar tacize kimse dayanamazdı  Şimdi Afrika hikayesini soruyorsan eğer şöyle: İngilizler Durban kıyılarını ele geçirip ve Hindistan'dan işçi getirerek Zulu bölgesindeki şeker kamışlarına göz dikmişler. Fakat bu bölge çok yamaçlı olduğundan dolayı, topladıkları şeker kamışlarını işleme bölgelerine taşıyabilmek için Garratt'ları Güney Afrika'ya getirmişler. Kısa mesafelerde hem insan hem de yük taşımacılığı için kullanılmaya başlanmış. Hatırlarsanız bu trenin gerçek resmini de Afrika Seyhati raporumda İngilizce olarak sunmuş ama bir türlü denk getiremediğimden Türkçe olarak yayımlayamamıştım. Türkiye'deki hikayesini ise benden daha iyi biliyorsunuz. ORC (Ottaman Railway Company) numarası ile çalışmış olan bu trenimiz, daha sonra TCDD'ye geçmiş ama ORC numarası altında kısa bir süre hizmet vermiştir. Daha sonraki akibeti hakkında fazla bilgi bulunmamakta. SAR Garratt'larının aynı modelleri Avustralya'da da çalışmış. Yanlış hatırlamıyorsam DJH Model Loco, aynı modellerin Avustralya versiyonlarını da yapıyor.
|
|
|
|
|
|
Okan Tarhan...
|
|
|
|
|
otarhan
Okan Tarhan
Administrator
|
 |
« Yanıtla #12 : Nisan 09, 2010, 10:19:13 ÖÖ » |
|
Bilgiler ve fotolar için teşekkürler Serhat. Bende ayrıca 24 sayı SAR ile ilgili çıkartılmış dergiler ve SAR'da kullanılmış vagon fotoları var. Geldiğinde onları da inceleriz birlikte. Not: İstanbul'dan katılmak isteyen arkadaşlara kapımız açıktır. 
|
|
|
|
|
|
Okan Tarhan...
|
|
|
serhatpa
vs
|
 |
« Yanıtla #13 : Nisan 09, 2010, 10:52:53 ÖÖ » |
|
Okan,selam, Ne renge boyayalım ? - Osmanlı dönemi mi ( sanki o dönemde renkli foto var da, renklerini biliyormuş gibi atıyorum  ), - yoksa T.C.D.D dönemi mi ? Not : Pazar ok, Yarın ararım, çalışma yol haritasını oluştururuz. Serhat PAPİLA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A.Ersin Saran
A.Ersin Saran
mku
Özellikle buharlılar, bol ray bol makas
|
 |
« Yanıtla #14 : Nisan 09, 2010, 11:06:45 ÖS » |
|
Okan Selam Büyük bir keyifle izleyeceğimden emin olabilirsin. Şimdiden kolay gelsin Sevgiler Ersin
|
|
|
|
|
|
A.Ersin Saran
|
|
|
|